4 Veiligheidstips voor het gebruik van een zwenkkraan

Kranen zijn enorm krachtige hulpmiddelen die het mogelijk maken met hijsbanden zware lasten op bouwplaatsen te tillen. Hijsbanden kopen of andere hijskraan materialen moet goed over nagedacht worden, want het zijn ook potentiële gevaren. Omdat zowel de kranen zelf als de ladingen die ze dragen schade kunnen veroorzaken als ze verkeerd worden gehanteerd.

Op bouwplaatsen vinden veel ongelukken plaats omdat werknemers worden geraakt door voorwerpen of apparatuur. De statistieken benadrukken de noodzaak van kraanveiligheid in alle stadia van het bedrijf, inclusief rijden, opstellen, optuigen en hijsen. In dit blog vier tips die naast inspecties door erkende professionals kunnen bijdragen aan een veilige werkomgeving op de bouw.

1. Maak altijd gebruik van gekwalificeerd personeel

Een veilige bediening van kranen vereist opgeleid personeel voor het opstellen, optuigen, signaleren en bedienen. Zorg ervoor dat de medewerkers zich aan alle voorschriften houden om er zeker van te zijn dat er altijd gekwalificeerd personeel wordt ingezet om kranen te bedienen.

2. Lees bedieningshandleidingen

Zelfs wanneer je gekwalificeerd personeel in dienst hebt, is het belangrijk om te beseffen dat kranen van verschillende fabrikanten unieke bedieningselementen, storingsbeveiligingen en functies hebben. Iedereen die kranen bedient of ermee werkt, moet een gedetailleerd inzicht hebben in de specifieke kraan die wordt gebruikt. De gebruikershandleiding bevat essentiële informatie over:

  • Belastingscapaciteit;
  • Veiligheidsmechanismen;
  • Stabilisatoren en contragewichten;
  • Bedieningselementen;
  • Lees de gebruikershandleiding volledig door voordat je een kraan bedient.

3. Voer dagelijkse controles uit

Een kraanmachinist moet een dagelijkse inspectielijst gebruiken om te controleren of de kraan veilig is voordat hij wordt gebruikt. Deze controles omvatten controles voor de start, controles bij het starten van de motor en controles van het veiligheidssysteem.

Controles voor het starten: Voordat de kraan wordt gestart, moet de machinist onder andere de staat van de banden, het oliepeil, de veiligheidsgordels, het luchtreservoir en de accu controleren.

Motorstartcontroles: Voordat het dagelijkse werk begint, moet de machinist de motor starten, onder andere de drukmeter, het brandstofpeil, de richtingaanwijzers, de claxon, de ophanging en het hersensysteem controleren.
Controles van veiligheidssystemen: Het belangrijkste is dat controles van het veiligheidssysteem worden uitgevoerd om catastrofale ongelukken te voorkomen.

Bovendien zullen machinisten een reeks controles van het hydraulische systeem moeten uitvoeren.

4. Vermijd of verwijder obstakels tijdens het rijden

Voordat je met een kraan gaat rijden, is het essentieel dat je een route plant die vrij is van alle obstakels. Gevaren die niet kunnen worden verplaatst, zoals elektriciteitskabels of andere permanente voorzieningen, moeten worden vermeden en de machinist moet te allen tijde een veilige afstand bewaren. Tijdens het rijden moet de kraan altijd worden geleid door een seinwachter. Hij wijst de kraanmachinist op mogelijke gevaren en ook ander bouwpersoneel waarschuwt voor de bewegingen van de kraan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *